Koster Praktijk voor Psychotherapie

Hoe verloopt een psychotherapie?


Hoe verloopt een psychotherapie?

Kennismaking en intakegesprek

Voor de therapie van start kan gaan, moet eerst duidelijk zijn wat er aan de hand is. U krijgt daarom een uitnodiging voor een aantal intakegesprekken. Tijdens deze gesprekken zal ik proberen uw problemen zo goed mogelijk in kaart te brengen en u bevragen over uw huidige situatie, uw werk, uw hobby's en uw relatie(s). Van belang is ook uw voorgeschiedenis. Wat hebt u zoal meegemaakt, hoe is uw leven tot nu toe verlopen; wat ervaart u als positief en wat als negatief?
Indien gewenst wordt in een later stadium  ook uw partner uitgenodigd om kennis te maken.

Ook zal ik u vragen wat u tot nu toe heeft geprobeerd om de problemen op te lossen, wat u nu wilt en welke ideeën u zelf heeft over het veranderen van uw situatie. Op basis van deze gegevens zal ik een (voorlopige) diagnose stellen.

Uw persoonlijke situatie

Een therapie kan heftige gevoelens losmaken en angst of spanningen met zich meebrengen. Ik maak een inschatting om te beoordelen of therapie op dit moment een passende vorm van hulp is. Het kan zijn dat ik u adviseer om een andere vorm van hulp te kiezen of dat ik aangeef dat het niet het juiste moment is om in therapie te gaan.

Advies voor therapie

In een adviesgesprek zal ik de mogelijkheden voor therapie met u bespreken en u een voorstel doen voor een bepaalde vorm van therapie. Ik zal u dan ook in grote lijnen uitleggen wat de therapie inhoudt. Op basis van de gekregen informatie kunt u beslissen of de voorgestelde therapie passend is bij wat u denkt nodig te hebben. 

Hoe lang kan therapie duren?

De duur van therapie kan gemiddeld een jaar zijn. Voor een steunende en structurerende therapie is de frequentie eens per twee weken. Inzichtgevende psychotherapie vindt plaats in een wekelijkse frequentie. 
Share by: